
Gefrustreerd kijkt ze naar de golven: “hoe kan ik ze nu schilderen als ze zo bewegen?” Ik kijk op van mijn boek… Tsja ik moet toegeven dat dat inderdaad lastig is. Ik stel daarom voor een foto te maken.
“Nee dan is het niet echt meer. Dan had ik net zo goed thuis een plaatje op kunnen zoeken” dat is ook waar. Maar ja, zie maar eens mee te deinen op de golven🤔. Ik stel voor niet te schilderen wat je buiten je ziet maar wat je van binnen voelt.
Bij mij slaat al gelijk de twijfel toe en ik denk: “ze is 10… Nee, nu maak je het ‘makkelijker’ voor haar🙈”. Ik wacht op de volgende vraag: “Hoe ziet gevoel eruit?”…
Ze pakt haar penselen en gaat er driftig mee aan de slag. Geen vragen en geen moppers meer. Moeiteloos brengt ze haar gevoel in beeld: “Een vuurvogel. Met in haar een explosie aan gevoelens.”
Zo mooi dat ze makkelijk van binnen naar buiten kan werken. Ik zie dagelijks wat voor worsteling dat is voor een volwassene.
En dan beginnen de overdenkingen: Waar leer je dat eigenlijk… Een soort basisvak de “ik-leer” op school is er niet. Wel maatschappijleer, naar buiten gericht, maar jezelf leren kennen, naar binnen gericht, niet.
Hoe goed ken jij jezelf? Heb jij jouw gave/talent al gevonden? En lukt het jou om deze moeiteloos in te zetten voor de samenleving?
Beantwoord jij deze vragen met ja of nee… spar even mee.
Als we de “ik-leer” in zouden voeren. Met als doel te leren dichter bij onszelf te blijven. Zou er dan een samenleving ontstaan waar iedereen vanuit intrinsieke motivatie zich mag ontwikkelen? En aan zijn eigen verwachtingen mag voldoen? Minder oordelen en veroordelen omdat we leren van binnen naar buiten te kijken. Een samenleving die minder onder druk staat. Waarin mensen elkaar weer gaan zien en verbinding voelen? Waarderen en respecteren?
Heel kort door de bocht: Geen mensen meer opleiden voor banen die de economische groei bevorderen maar de mens weer centraal en vanuit hun talent/passie de samenleving laten verrijken… utopie of nie(t)?
Alles heeft zijn voors en tegens ik ben erg benieuwd wat mede-denkers hierover te zeggen hebben… Verzoek: Er is geen goed of fout of voor of tegen. Laat alles er gewoon zijn. Respecteer ieders invalshoek en mening.
Complexe materie, opzoek naar inzichten.